Conversar

dilluns, 9 de març del 2009

Conversar... una acció tan comuna, tan quotidiana, tan normal, tan mundana, tan irrellevant... Però, què vol dir conversar? Si consultem el DIEC (Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans) trobem la següent definició:

Entretenir-se parlant.

En canvi, el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana afegeix un element més:
1 Entretenir-se enraonant dues persones o més.
Actualment aquestes definicions queden obsoletes perquè exclouen les converses que la gent té mitjançant programes de missatgeria instantània, xats, xarxes socials i potser també hi podríem incloure els fòrums. Però la veritat és que no vull parlar de si la definició que donen els diccionaris és correcte o equívoca. No, m’interessa comentar el valor que té una conversa.
Conversar... al principi us he fet unes observacions sobre què és, però si sóc sincer no he dit res més que tonteries. Una conversa pot ser un motiu pel qual hagi valgut la pena aixecar-se del llit i viure tot el dia. Potser et penses que exagero però estic segur que algun cop has tingut una conversa que t’ha deixat senzillament bé, ple d’alegria, d’energia, de ganes de saltar i cantar, de dir que la vida és bonica, que val la pena viure-la, etc. No té perquè haver estat llarga o molt important, potser només ha estat el retrobament amb algú a qui li havies perdut la pista o feia temps que no hi parlaves o qui sap perquè ha sortit enmig de la conversa un tema que us ha aproximat de tal manera que el temps ha passat volant, us heu oblidat de les vostres preocupacions i us heu sentit connectats d’una manera especial. Potser si algú la escoltada (o llegida) pensa que no s’han dit res més que ximpleries i idioteses però això es deu a que no formava part de la comunicació que hi havia entre els participants.
Naturalment no totes les converses produeixen el que he dit (de fet, sóc incapaç d’imaginar-m’ho), moltes són innecessàries, supèrflues, faltes de vida, previsibles (com diu una cançó de l’últim àlbum de Lax’n’busto: “abans no obrin el bec ja saps el que et diran”) , falses, desesperades, obligades, etc. És per això que és difícil dir quin valor té conversar perquè depèn de la conversa i de com l’hagi viscut cadascú; en definitiva, es tracta d’un valor subjectiu.
Potser no m’he explicat molt bé, però és tan meravellós i satisfactori tenir una comunicació que t’ompli, que et faci sentir que hi ha més gent com tu, que pots ser útil, que hi ha qui es preocupa per tu, que no hi ha un únic punt de vista, que hi ha qui confia prou en tu per explicar-te les seves preocupacions i demanar-te consell o al revés, fer-ho i sentir que ell/a és important per tu i que ha valgut la pena tot el que has viscut per haver-lo/a conegut/da. Pot ser tan gran una conversa que no trobis paraules per definir-la però també pot ser que ho vegis com una cosa tan normal que mai t’hagis parat a pensar o adonar-te de tot el que pot haver valgut aquell “Hola! Què tal?” que has dit sense saber ben bé perquè.

4 Comments:

Omega ha dit...

Sara, si te l'han donat dues persones això vol dir que de debò t'ho mereixes, cosa que no en tinc cap dubte.

Rafa, ja som dos els sorpresos però per sort per un motiu positiu. Alegra't pels premis que t'he donat i si vols que Stop'n'play tingui un premi li pots donar tu que a mi no em sembla correcte oferir el premi a un blog meu.

Gràcies per comentar i els que només llegiu també!!!

Vagi bé!!

Omega

theSpiritOfswiM ha dit...

Conversar...

Cunbersá...

...

irrellevant??? NO! crec ke una conversa no pot ser irrellevant! Com dius tu, al començament no has dit mes ke ximpleries.

...

podria dir moltes coses d'akest tema, pero sols diré que sens dubte, TENIR UNA 'BONA' CONVERSA ES EL TEU HOBBIE FAVORIT, encara ke no el practikis sempre clar.

En cuant al ke et poden fer sentir, krec ke numes poden ser positives o negatives, o digemne intrascendents, pero MAI una conversa es innecessària!!! Aixo no!!! Si la troves aixi es perke no l'as prestat la suficient atenció, o pitjor encara, has infravalorat la persona amb la ke parlaves.

de todas formas, ya sabes ke yo no soy de grandes conversaciones, aunque me gustan todas las ke tengo.
Claro, ke a veces no hace falta ablar para saber lo que te dicen, ni para responderles.

Un consejo: No te quedes en las palabras y pasa a la accion.

Att. Un nuevo Rafa

theSpiritOfswiM ha dit...

per cert bona entradda ;)

Tamy ha dit...

Que raro me ha sonado lo de DIEC xD, la costumbre de decir la RAE jajaja
Dejando idiomas aparte, las conversaciones si tienen mucha importancia claro, y mas cuando la persona tambien la tiene...
para mi las mejores conversaciones son cuando estas con alguien y no hace falta decir nada y aun asi ninguno tiene la necesidad de romper el silencio porque no resulta incomodo...esa es una verdadera compañia :)

Saludos!