Artista del mes: Videojocs

dilluns, 8 de juny del 2009

No, "Videojocs" no és el nom de l'artista ni del grup però com que a la reduïda llista d'aquest mes tots les peces musicals pertanyen a bandes sonores de videojocs he decicidit triar aquest nom que és amb el que s'anomena la carpeta del meu MP 4 en que tinc aquests temes.

El principal compositor d'aquestes cançons és Nobuo Uematsu del qual us comento a grosso modo (no penso matar-me com vaig fer el mes passat) la seva biografia i carrera professional.


Uematsu va néixer el 21 de març de 1959 a Kōchi (Japó). Actualment és un dels compositors de bandes sonores de videojocs més famós del món i el seu nom, juntament amb el d'Hironobu Sakaguchi, va lligat a la saga Final Fantasy. Si be des dels 12 anys toca el piano i té un graduat en música per la Kanagawa University va entrar en el món de la composició quan una noia que treballava a Square li va preguntar si acceptaria compondre la música per alguns jocs en que estava treballant, Nobuo va acceptar pensant que només seria un treball temporal però en cap cas no s'imaginà que deixaria de treballar a la botiga de lloguer de música, on va conèixer a aquesta noia, i que podria viure de les composicions que fes per a aquesta companyia.

"Genesis", el primer treball amb les seves composicions, va sortir a la venda al 1985 i va passar sense pena ni glòria però va seguir treballant per Square. Dos anys més tard va conèixer a l'Hironobu Sakaguchi qui li va proposar de participar en un projecte que duia entre mans i que era l'últim videojoc de la companyia a no ser que amb les seves ventes aconseguís treure la companyia de la bancarrota en que es trobava, degut a aquestes circumstàncies el joc s'anomenà Final Fantasy. Va ser un èxit en ventes i actualment és una de les sagues (12 títols principals -en principi entre aquest any i el següent han d'aparéixer al mercat tres títols més- i desenes de secundaris) més famoses i millor considerades dintre del seu genere. Uematsu ha treballat en eles 11 primeres entregues fins que, després de la sortida d'en Sakaguchi de l'empresa, va decidir al 2004 fundar el seu propi estudi de música (Smile Please) i treballà pels nous projectes de Mystwalker; companyia formada pel seu amic Hironobu.

Fora d'Square-Enix formà al 2003 un grup de Rock progressiu anomenat The Black Mages. Aquest grup ja ha tret 3 àlbums amb adaptacions de temes de la saga Final Fantasy. Uematsu s'encarrega de tocar l'orgue.

A continuació passo a comentar cada peça i en cas que tingui lletra us deixo un enllaç a algun vídeo amb la lletra traduïda. Comencem amb l'únic tema que tinc de Tomohito Nishiura.

Time is charging (no té la lletra però pertany als crèdits quan se sent la cançó en el joc fent un repàs a tot al que has viscut):

Potser la millor virtut que té és que es deixa escoltar molt bé, si bé la música no és res de l'altre món i la veu no és la millor del món la combinació m'agrada.

Suteki da ne (el vídeo no és de la versió orquestral però em sembla que és el que té la millor traducció tot i ser la menys comuna):

Sincerament és una cançó que m'encanta, em té el cor robat. Fa temps ja vaig fer una entrada sobre ella en la qual mostrava (vídeo subtitulat al castellà) els moments previs a la cançó i els posteriors perquè s'entengui el context en que sona així com la versió espanyola cantada per Charm.

To Zanarkand:

Preciosa melodia que la puc escoltar un cop i un altre sense arribar a cansar-me. Personalment una de les millors composicions d'en Uematsu.

Eyes on me (Avís: el vídeo subtitulat mostra el final de Final Fantasy VIII):

El primer cop que la vaig escoltar (de la mateixa manera que amb l'anterior) no vaig entendre la lletra però només amb la veu i la melodia ja n'hi va haver prou perquè m'encantés de mala manera. Preciosa.

Kiss me good-bye:

El primer cop que la vaig escoltar no em va agradar gaire però a mida que l'he escoltada m'ha anat agradant més. Tot i que la melodia i la veu m'agraden considero que n'hi ha de molt millors. Curiosament és l'única cançó d'aquesta selecció que no l'he escoltat en el seu context.

Song of Prayer (l'enllaç porta a un article molt bo sobre la seva traducció):

Una cançó que em relaxa molt i em dóna pau si bé aquesta versió (Bahamut) és la més aguda i potser un xic massa. La duració original és la meitat que aquesta però per mi aquesta durada és millor.

Small Recollections:

Molt relaxant i de molt bon escoltar tot i que és millor escoltar en el seu context d'algun dels relats de Mil años de sueños.

Parting Forever:

Alegria per tothom, melodia lenta amb una part vocal esplèndida que fa que valgui la pena escoltar.


MusicPlaylistRingtones
Create a MySpace Playlist at MixPod.com



Si algú es pregunta perquè he triat per aquest mes aquesta selecció potser li farà gràcia saber que hi hagut un parell de motius: al juny es celebra l'E3 (el festival de videojocs més important del planeta i on s'acostumen a presentar les novetats més important de les companyies així com noves consoles) i sortiran a la venta dos videojocs que acabaré probant-los i/o comprant-los.

3 Comments:

Omega ha dit...

sé que fa dies que es va acabar l'enquesta però si no he fet cap canvi és per problemes alhora de posar una nova imatge a l'encapçalament i aconseguir que no afecti a la resta del bloc :$

Ei Éfride! Gràcies pel comentari. La veritat és que creia que era un pensament que l'ha tingut poca gent que no s'hagi suïcidat però si creus el contrari espero que tinguis raó tot i que és un pensament trist.

Em sembla que et faré cas i em compraré una petita llibreta que em pugui caure a la butxaca així si se m'acudeix alguna idea ja la puc escriure còmodament sense haver-me de refiar de la meva memòria lliure.

Gràcies pel comentari. Cuida't molt!

theSpiritOfswiM ha dit...

veig ke cada mes posaras una entrada d'aketas. molt be. m'agrada la idea!!!!

per altra banda tornem am les coses japoneses, y no es ke jo desprecii la seva cultura, sino ke estic fins els collons (perdona la frase) de veure coses del japo per tot arreu am akests amics ke tinc xD (tot i aixo no m'anire si comencen a parlar d'anime y em sento fora del grup eeee!!!)

ja se ke par tu el paio akest es molt important, sempre el nombre y alguns del titols ke as posat em sonen de ke els vas posar abans. No me'ls escoltare perke son molts y molt porbablement no m'agradaran ja saps. no es el meu gust.

enfi

cap a la seguent

Omega ha dit...

Sí, la idea és que cada més (cap a començaments) publicar una carpeta de l'MP4.

Pel que dius dels teus amics si et refereixes a la "penya" des de fa uns mesos es poden contar amb el dit d'una mà els cops que s'ha parlat d'anime. No et preocupis per dir que estàs fins els collons a mi em passa el mateix però de sentir veus angleses.

En Uematsu no és que sigui un paio molt important només que la majoria de jocs que m'he passat ell ha compós la banda sonora.

Un comentari més.